Nieuwsbrief Resonant

Open deze nieuwsbrief in je browser
 

Nieuwsbrief
december 2018

 

In Den Grooten Zalm vind je CEMPER (voorheen Resonant en Het Firmament)

Resonant is verhuisd en wordt CEMPER

Met het nieuwe erfgoedbeleid is er heel wat aan het verschuiven binnen de sector. Een van de krachtlijnen in het beleid van de minister van Cultuur, Sven Gatz, is de versnippering in de erfgoedsector tegengaan. Dat had heel wat fusies tot gevolg. Ook Resonant bundelt de krachten: samen met Het Firmament wordt Resonant de nieuwe erfgoedorganisatie CEMPER (een letterwoord voor CEntrum voor Muziek- en Podiumkunsten Erfgoed). Het beleidsplan dat we onder deze naam indienden als dienstverlenende organisatie voor Vlaanderen werd eerder al door de overheid gehonoreerd met de nodige werkingsmiddelen.

Geen van onze beide locaties was geschikt om een organisatie van om en bij de 10 personen in onder te brengen. Een nieuw kantoor werd gevonden in het historisch pand In Den Grooten Zalm, aan de Zoutwerf 5 in Mechelen. Voorlopig kan u ons nog steeds bereiken op alle bekende telefoonnummers en e-mailadressen.

 

 

Gedigitaliseerde wasrollencollectie en gids voor geluidsdragers

Muziekweb stelt zijn gedigitaliseerde collectie wasrollen open en VIAA ontwikkelde een praktische gids voor geluidsdragers. Lees meer …

 

 

Muzikaal erfgoed uit de populaire muziek komt vaak uit privécollecties

Lang leve de muziek!

Lang leve de muziek! 60 jaar liedjes uit de lage landen is een belevingstentoonstelling met veel aandacht voor muziek en media, voor vormgeving en decor. Maar er is vooral veel muzikaal erfgoed uit de populaire muziek te zien: platen, affiches, merchandising, podiumoutfits, muziekinstrumenten, … Hiervoor speurde Pièce Montée privéverzamelingen af van tal van muzikanten, fanclubs en erfgenamen. Lees meer …

 

 

Historische trommels en fijferfluiten bespelen (© www.immaterieelerfgoed.be)

Vernieuwde site voor immaterieel erfgoed

Een nieuwe organisatie, een nieuw beleid en een nieuwe website voor immaterieel erfgoed. Werkplaats immaterieel erfgoed (voormalig tapis plein) lanceerde op 9 november 2018 de gloednieuwe website www.immaterieelerfgoed.be. De website zet immaterieel erfgoed, de praktijken errond en de mensen erachter in de kijker, om zo dit levend erfgoed een duwtje in de rug en meer toekomst te geven. Resonant en Het Firmament leverden mee advies bij de uitwerking van deze website. Lees meer …

 

 

Vacature: zakelijk en administratief medewerker

CEMPER vzw, de fusieorganisatie van Resonant en Het Firmament, zoekt een nieuwe medewerker.  Combineer jij zakelijk, administratief en boekhoudkundig talent met affiniteit voor IT? Ben jij nauwkeurig, proactief en discreet? En wil je vanuit je hart voor cultuur een nieuwe organisatie mee op de kaart zetten? Dan ben jij misschien wel onze nieuwe collega! Lees meer …

150 jaar KVNM

 

Op 19 november vierde de Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) haar 150ste verjaardag. Hiermee is de vereniging de oudste musicologische vereniging ter wereld. De KVNM zet zich in voor de bevordering van onderzoek naar en ontsluiting van het Nederlandse muzikale erfgoed. Ter gelegenheid van het jubileum werd een tentoonstelling en documentaire uitgewerkt. Meer info op: jubileum.kvnm.nl en www.kvnm.nl.

 

 

Beurzen voor het doorgeven van vakmanschap

Inspelend op de vernieuwde belangstelling voor vakmanschap in ons immaterieel cultureel erfgoed, werden onlangs de eerste 27 beurzen toegekend om vakmanschap door te geven aan de volgende generaties. De beurzen hebben een looptijd van maximaal twee jaar. Vijf beurzen vallen binnen het domein van de muziek en podiumkunsten. Meer info op de website van minister Sven Gatz.

 

 

Kerstvakantie

 

Resonant/CEMPER sluit tijdens de eindejaarsperiode van 24 december tot 1 januari.
We wensen al onze abonnees prettige feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar.

 

 

 

 

Copyright © 2018 Resonant – Centrum Muzikaal Erfgoed
Je schreef je in op de nieuwsbrief van ResonantResonant – Centrum Muzikaal Erfgoed

Zoutwerf 5

Mechelen 2800

Belgium

Add us to your address book

unsubscribe from this list